Entities

Clerinx (Herman)

  • s. xx–xxi
  • (agents)
Clerinx, Herman, De god met de maretak: Kelten en de Lage Landen, Amsterdam: Athenaeum−Polak & Van Gennep, 2023.  
abstract:
Herman Clerinx heeft een nieuw boek over de Kelten gepubliceerd: 'De god met de maretak – Kelten en de Lage Landen'. Het boek bevat een overzicht van de Kelten en hun cultuur, van het prille ontstaan tot ver voorbij de Romeinse tijd. We krijgen een beknopt overzicht van de Indo-Europese en Keltische talen, en zien hoe het Keltische linguïstische en literaire erfgoed nog altijd voortleeft. Zelfs in het Nederlands. Clerinx legt uit waar en hoe de Kelten zijn ontstaan, en geeft aan wat in onze streken van hen is overgebleven. Hij vertelt over de kunst die de Kelten hebben nagelaten, en over de wisselwerking met andere culturen als de Grieken, de Scythen en de Romeinen. De auteur verwerkt een reeks recente opgravingen en ontdekkingen, en besteedt aandacht aan nieuwe methoden zoals het onderzoek naar oud DNA. Daarmee geeft zijn boek een boeiend overzicht van de actuele kennis over de Kelten.
Clerinx, Herman, Het oudste geheugen op aarde: verhalen uit de Keltische wereld, Amsterdam: De Geus, 2020.  
abstract:

Wat zocht koning Bran op het Eiland der Vrouwen? Waar komen kraaien zo groot als een hond vandaan? Welke nevengevolgen heeft een liefdesdrank? Bestaat een god van de overvloed? Hoe zal een man nooit iets vergeten? Waarom verblijft een zeemeermin driehonderd jaren in een grot? Wie schenkt Merlijn zijn gouden harp? Herman Clerinx, Keltenkenner bij uitstek, deed een greep in het verhalenaanbod van de oude Ieren, Welshmen, Cornishmen en Bretoenen. Hij bevrijdde hun mythen en legenden van hun middeleeuwse stof en toverde ze om tot vertellingen van een onwezenlijke schoonheid. Zijn verhalen uit de Keltische wereld rukken de lezer uit de werkelijkheid en dompelen hem onder in een universum vol ongeremde fantasie, ongekende magie en ongetemde liefde.

Clerinx, Herman, Een paleis voor de doden: over hunebedden, dolmens en menhirs, Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017.
Clerinx, Herman, “Massamoord bij de Maas. Julius Caesar toch in Nederland”, Geschiedenis Magazine (March, 2016).
Clerinx, Herman, “Zoeken naar het graf van koning Arthur”, Geschiedenis Magazine (April, 2016).
Clerinx, Herman, “Germanen losten de Romeinen af”, Geschiedenis Magazine (September, 2015).
Clerinx, Herman, “De Bataven bleven altijd onafhankelijk”, Geschiedenis Magazine (January, 2015).
Clerinx, Herman, “De Homerus van de Kelten. Hoe een vervalsing onze volksverhalen redde”, Geschiedenis Magazine (December, 2015).
Clerinx, Herman, “Over de etymologie van Demer/Tamara. Woonde in de Demer een nimf?”, Heemkunde Limburg (December, 2015).
Clerinx, Herman, “Bataven hielden vast aan hun tradities”, Geschiedenis Magazine (July, 2015).
Clerinx, Herman, “Sporen van de prehistorie. Met paardentuig het graf in”, Geschiedenis Magazine (September, 2014).
Clerinx, Herman, Romeinse sporen: het relaas van de Romeinen in de Benelux met 309 vindplaatsen om te bezoeken, Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2014.  
abstract:
Vloektabletten, wachttorens, mijlpalen en tumuli: het zijn overblijfselen uit de tijd dat Nederland, België en Luxemburg tot het Romeinse rijk behoorden. Een bekend beeld is dat van Romeinse soldaten en hun verblijfplaatsen, maar hoe groots was hun geschiedenis in onze streken?

Herman Clerinx geeft het antwoord. In een rijk geïllustreerde reisgids neemt hij de lezer mee naar de honderden plekken waar de Romeinse geschiedenis nog altijd te vinden is. De langdurige strijd om de macht liet zijn sporen na, en het dagelijks leven van volkeren die al eeuwen in de Lage Landen leefden werd door de Romeinen beïnvloed. Die geschiedenis is vandaag de dag nog zichtbaar in vele archeologische vondsten. Clerinx brengt deze overblijfselen tot leven zodat de lezer deel wordt van een geschiedenis die overal nog tastbaar is. Met de praktische routebeschrijvingen kan iedereen een reis naar het verleden maken zonder te verdwalen.

En dat is nog maar de helft van het boek: in de andere helft, te lezen in uw leunstoel thuis, vertelt Herman Clerinx nauwgezet en op basis van de nieuwste wetenschappelijk inzichten het relaas van de Romeinen in onze streken, van voor de komst van Caesar tot na de val van Rome. Daarmee bevat het boek meteen een ideale inleiding over de Romeinen in de Benelux.
(source: Promotional abstract of the publisher)
Clerinx, Herman, “Sporen van de prehistorie. Waar woonden de prehistorische akkerbouwers?”, Geschiedenis Magazine (April, 2014).
Clerinx, Herman, “Keltisch Europa. ‘Ziekte, blijf in deze kuil’”, Geschiedenis Magazine (September, 2013).
Clerinx, Herman, “Keltisch Europa. Schedels als poort naar de ziel”, Geschiedenis Magazine (January, 2013).
Clerinx, Herman, “Keltisch Europa. De wortels van Halloween”, Geschiedenis Magazine (November, 2013).
Clerinx, Herman, “Keltisch Europa. Goede en slechte maanden”, Geschiedenis Magazine (March, 2013).
Clerinx, Herman, “Keltisch Europa. Geofferd na een maaltijd van giftige maretak”, Geschiedenis Magazine (December, 2013).
Clerinx, Herman, “Keltisch Europa. Met de wagen op de brandstapel”, Geschiedenis Magazine (April, 2013).
Clerinx, Herman, “Keltisch Europa. De man met de maretak”, Geschiedenis Magazine (June, 2013).
Clerinx, Herman, “Keltisch Europa. Een voorliefde voor drank”, Geschiedenis Magazine (July, 2013).
Clerinx, Herman, “Heel Gallië? Ja, heel Gallië. Een heuvel levert bewijs voor Caesars verovering van noordelijk Gallië”, Geschiedenis Magazine (September, 2012).
Clerinx, Herman, “Romeinse sporen. ‘Aan de godin Viradecdis’”, Geschiedenis Magazine (December, 2012).
Clerinx, Herman, “Romeinse sporen. Ter ere van Hercules Magusanus”, Geschiedenis Magazine (March, 2012).
Clerinx, Herman, “Romeinse sporen. Ga nooit op reis zonder de zege van Nehalennia”, Geschiedenis Magazine (April, 2012).


Sources

External links

No published sources recorded. Try related subjects (if any) instead.
The following does not refer to the present page, but to the data record for the currently selected query subject. It is not yet accessible on its own.
Contributors
Dennis Groenewegen
Page created
March 2018, last updated: June 2023